Opće informacije

Poznata pod različitim imenima poput ‘Stare dame’, ‘Bisera Jadrana’ ili ‘Kraljice turizma’, Opatija je elegantna primorska destinacija čija je turistička tradicija započela još daleke 1844. godine. Zaustavite se na trenutak, zatvorite oči, i zasigurno ćete osjetiti bogatu kulturu ovoga grada, a možda i čuti korake iz prošlosti…

Opatija se nalazi u Kvarnerskom zaljevu, u podnožju planine Učke, otprilike 15 km od Rijeke, trećeg hrvatskog grada po veličini. Kao središte rivijere, Opatija je okružena brojnim gradićima i mjestašcima, koji su od Voloskog do Lovrana povezani obalnim šetalištem Lungomare.

Opatija je lako dostupna; ova mediteranska oaza danas je bliže Srednjoj Europi nego ikada ranije zahvaljujući novim modernim prometnicama. Do Opatije možete naravno stići i drugim prijevoznim sredstvima – željezničke stanice te morske i zračne luke nalaze se u krugu od 40 kilometara.

Povijest na svakom koraku

U Opatiji je duh 19. stoljeća posvuda prisutan: u povijesnim hotelima s elegantnim fasadama lako možete zamisliti posjetitelje iz austrougarskog doba, poput onih iz redova Habsburgovaca kao što je bio austrijski car Franjo Josip I, poznate umjetnike poput Isadore Duncan, il ipak nekoga s dugog popisa svjetskih uglednika koji su godinama izabirali Opatiju kao omiljeno mjesto za odmor na Jadranskoj obali. Ono što je Opatija sačuvala do današnjeg dana, i što svakako i dalje nudi svojim posjetiteljima, je posebna profinjenost te elegancija koja je čini jedinstvenom destinacijom na Jadranu.

Blaga klima i reputacija lječilišne destinacije s ponudom wellness tretmana

Dobar dio svoje reputacije kao turističkog odredišta Opatija može zahvaliti blagoj mediteranskoj klimi, zbog koje posjetitelji tradicionalno dolaze u ovaj kraj. Cijela destinacija Opatija na obali Kvarnerskoga zaljeva, kao i njezino središte, grad Opatija, svojim posjetiteljima nude čisto plavo more, mediteranski ljetni ugođaj i ugodno vrijeme zimi.

U prošlosti su liječnici propisivali posjete Opatiji kao univerzalni lijek za različite tegobe, a ta je tradicija bila temelj za razvoj ovoga kraja u vrhunsku wellness destinaciju. Hoteli u ovom području nude širok izbor wellness paketa – idealnih za bijeg od svakodnevnog stresa i pritisaka modernog života.

Smještaj u Opatiji

Duga povijest Opatije kao turističkog odredišta znači da ćete svugdje u gradu nailaziti na veličanstvene vile okružene raskošnim vrtovima i impozantne starinske hotele na brdovitoj zelenoj obali, uz fantastične poglede na Kvarnerski zaljev i obližnje otoke Krk i Cres.

U Opatiji su gostima na raspolaganju sve vrste smještaja. Želite li pronaći hotel u Opatiji? Nema problema – grad nudi bogat izbor hotela kategorije od 3 do 5 zvjezdica prikladnih za goste različitih zahtjeva i platežne moći.

Opatija će vas oduševiti svojim nesvakidašnjim arhitektonskim izričajem doživljajem nekih prošlih vremena koji se očituju na svakom koraku: povijesni i moderni hoteli i vile okruženi su uređenim parkovima  i vodoskocima, odišući aristokratskim šarmom 19. stoljeća. Uronjeni su u zelenilo planine Učke s predivnim pogledom na plavetnilo Kvarnerskog zaljeva i otoke i pružaju savršen mir i mjesto za odmor i punjenje baterija.

Hoteli u Opatiji doista imaju dugačku povijest: najstariji hotel Kvarner iz 1884. g. označio je početak turističkog razvoja grada kojeg su nekada birali uglednici i okrunjene glave Europe, a danas gosti iz svih krajeva svijeta koji biraju hotelski smještaj u skladu sa svojim željama.

A u Opatiji je gostima na raspolaganju doista raznovrsni izbor hotelskog smještaja  za svačiji ukus i budžet. Gosti mogu birati između vrhunskih hotela s pet zvjezdica, obiteljski hotela sa svim sadržajima za roditelje i djecu, hotele smješteni na samom moru ili pak revitalizirajuće hotele koji svojim uslugama nude opuštajuće iskustvo koje će  zadovoljiti i najraznovrsnije želje i očekivanja.  

Bez obzira koji hotel odabrali, jedno je sigurno – u Opatiji se možete opustiti poput princa ili princeze koji su je nekada pohodili uživajući u miru grada.

Sav smještaj na Opatijskoj rivijeri

Što vidjeti i raditi u Opatiji?

S obzirom na svoju tradiciju popularnog lječilišta i turističkog odredišta, Opatija nudi velik izbor atrakcija i sadržaja, među kojima izdvajamo:

  • Izlete i razgledavanja, poput obilaska poznate Vile Angioline i okolnog perivoja
  • Šetnja po obalnom šetalištu Lungomare dugom 12 kilometara
  • Posjet susjednim gradićima – Ičići i Ika
  • Uživanje u lokanim i internacionalnim gastronomskim delicijama

Dobrodošli ljeti u Opatiju...

Za nezaboravan ljetni odmor iz snova odaberite kraljicu turizma Opatiju. Svoje slobodno vrijeme, nakon sunčanja i odmora na plaži, možete provesti na nekom od mnogobrojnih kulturnih događanja.  Opatija u ljetnim mjesecima postaje meka kulture i umjetnosti: multimedijalna, filmska, književna, koncertna i kazališna događanja u ljetnim mjesecima pretvaraju Opatiju u pozornicu bez granice između umjetnika i publike. 

Za večernju zabavu svakako vam preporučamo da posjetite najljepšu terasu u Opatiji – onu najstarijeg hotela Kvarner iz 1884. godine. Na novouređenoj terasi odvija se atraktivan glazbeno-scenski program. No i terase drugih hotela imat će zanimljive tematske glazbene i zabavne programe – primjerice Hotel Ambasador, Hotel Excelsior, Hotel Marina i Hotel Palace Bellevue.

Ukoliko ste ljubitelji jazza, u Opatiji ga možete pronaći svakog prvog vikenda u srpnju. Tradicionalno od 2003. godine se održava Liburnia Jazz Festival s programom kreiranim i za najzahtjevniju publiku. Posebnost ovog događanja je pokretna pozornica Jazz Boat na kojem možete uživati u ljetnim večerima uz zvukove omiljenih nota, kao i brojni koncerti po opatijskim terasama. Glavni program odvija se pod zvjezdanim nebom na Ljetnoj pozornici.   

Srce ljeta, srpanj i kolovoz idealni su za odlaske na plažu gdje možete upijati ljetne zrake sunca te odmoriti dušu i tijelo. Prepustite se čarima mora i  uživajte na plažama koje nude dnevnu zabavu u barovima, karaoke te ponudu vrhunskih gastronomskih delicija, a  navečer se grad budi te možete uživati u bogatom noćnom životu za svačiji ukus.  

Ugodna i opuštena atmosfera traje cijelo ljeto - dođite i u potpunosti uživajte u svom odmoru iz snova u Opatiji!

-